Visie op ouderparticipatie en betrokkenheid.

Ouderbetrokkenheid heeft een positief effect op het leren van kinderen en op niet-cognitieve aspecten, blijkt uit onderzoek. Maar ouderparticipatie lijkt geen enkel effect te hebben (Bakker, Denessen, Dennissen & Oolbekkink, 2013). Wij als school denken dat met hulp van ouders er meer mogelijk is op school. En dat willen we ook als team uitstralen naar de ouders en hun kinderen. Kinderen krijgen zo meer kansen dan wanneer hun ouders geen ondersteuning bieden. De ouderparticipatie is altijd vrijwilligerswerk en elke ouder is voor het vrijwilligerswerk van harte welkom. De ouders die niet de mogelijkheid hebben om op school te participeren, zijn niet minder betrokken en hoeven zich dan ook zeker niet schuldig te voelen. Om ouderparticipatie en betrokkenheid goed tot zijn recht te laten komen, is volgens de Vries (2017) ouderbetrokkenheid op 3 verschillende niveaus een voorwaarde. Deze niveaus zijn volgens de principes van Ouderbetrokkenheid 3.0 een voorwaarde:

 

  1. Gelijkwaardigheid;

  2. Samen verantwoordelijk;

  3. Verantwoordelijk voor elkaar.

Door deze manier van kijken en de vier basisvormen om effectief samen te werken met ouders volgens de Vries (2017) te gebruiken werken ouder en leraren samen aan het beste voor iedere leerling.

 

De 4 basisvormen die we hanteren zijn:

1. Het organiseren van een nieuwjaarsreceptie.

We beginnen het schooljaar met een ongedwongen samenzijn voor ouders en leerlingen per groep of klas.

Doel: in het belang van leerlingen is het nodig dat ouders elkaar en elkaars kinderen kennen.

Hierdoor ontstaat meer wederzijds begrip en meer verantwoordelijkheid voor elkaars kinderen.

 

2. Er is jaarlijkse een startgesprek.

Doel: contact, vertrouwen en verbondenheid creëren tussen school en ouders vanaf het begin.

 

3. Er is zorg op school voor individuele gespreksarrangementen.

We spreken op basis van de behoefte van het kind met de ouders af hoe vaak, wanneer en op welke manier en contact is met de leerkracht.

Doel: efficiënt en op maat werken op basis van de behoefte van het kind.

 

4. We maken gebruiken een ouder-buddysysteem.

We koppelen ouders aan elkaar voor steun of informatiedeling. Bijvoorbeeld een ouder van groep 8 of klas 5 aan een ouder van groep 1 of de brugklas. Of twee ouders uit dezelfde cultuur waarvan de één de ander kan helpen de taalbarrière te overbruggen. Doel: ouders raken betrokken op elkaar, leren van elkaar en delen informatie en kennis.

Wij als school vinden dat van groot belang om zo ouders samen met de school een gedeelde verantwoordelijkheid voor hun kind te laten nemen. Ouders zijn dan (emotioneel) betrokken bij de schoolontwikkeling van hun kind. Zij tonen belangstelling, scheppen thuis voorwaarden om te leren en begeleiden hun kind hierbij als dat nodig is. Maar ook overleggen zij, indien nodig, met de school over het welzijn van hun kind. Ouderbetrokkenheid vindt vooral thuis plaats. Bij meer ouderbetrokkenheid presteren leerlingen beter en hun welbevinden neemt toe.

Naast dat een goede schoolgids en een regelmatige nieuwsbrief belangrijk is, vinden wij het als school nog belangrijker om zelf duidelijk te communiceren met de ouders. Door samen te werken, elkaar te helpen en elkaar te stimuleren kunnen we bouwen aan de ontwikkeling en de talenten van een kind. Zoals eerder beschreven zijn wij als school ons ervan bewust dat de omgeving van het kind verder reikt dan alleen de school. Om die reden vinden wij bewuste ouderparticipatie van groot belang. Wij als school zorgen ervoor dat we benaderbaar zijn voor ouders door een periodieke inloopmomenten te organiseren. Deze hebben we vast ingevuld in het schooljaar:

De groepsouderavond. Een keer per schooljaar hebben we een groepsouderavond voorbereid. Dan laten wij als school zien hoe er in de klas wordt gewerkt, hoe de lesmaterialen eruitzien en krijgt u uitleg over de lesprogramma’s.

 

De contactmiddagen/-avonden.

Drie keer per jaar wordt er op de contactmiddagen/avonden voor iedere ouder een tienminutengesprek met de leerkracht georganiseerd.  Dit gesprek wordt van tevoren met de ouders gepland. In het gesprek wordt de voortgang van de leerling besproken aan de hand van een dossier waarin door het jaar heen de gegevens van de leerlingen worden verzameld. Zowel de toets resultaten als andere kenmerken van het kind worden hierin opgenomen. Ook mag de leerling zelf bepalen op welke stukken hij trots is en dus toe wil voegen aan het dossiers. Er worden notities gemaakt van het gesprek en die worden in het dossier van het kind toegevoegd. 

 

Voorlichtingsavond over pesten.

Pesten kan levenslang doorwerken in de vorm van gebrek aan zelfvertrouwen en sociale en emotionele problemen, daarom besteedt onze school daar aandacht aan, wij hanteren een pestprotocol en hebben gesprekken in de klas over hoe we met elkaar omgaan. Voor de ouders organiseren we een keer per jaar een avond waarin wordt gepraat, gediscussieerd en uitleg wordt gegeven hoe wij als school tegen omgaan met pestgedrag. Op die manier hopen wij nogmaals de koppeling tussen binnen en buiten de school te versterken. We werken in de klas met de methode ‘vreedzame school’. Ook hierover wordt uitleg gegeven op deze avond.

 

Tussentijds contact.

Gedurende het hele jaar is er tussen de leerkracht en ouders goed contact.  Er zijn mogelijkheden om tussentijds met de leerkracht contact te hebben over het kind door een afspraak te maken.

Tussentijdse afstemming.

De leerkracht/school kan ouders uitnodigen voor een gesprek wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer een kind voorloopt of achterloopt in zijn leerproces en nadere afstemming nodig is. De ouders worden van tevoren op de hoogte gebracht door de leerkracht of de IB-er. Tijdens het gesprek wordt nader overeengekomen hoe de extra hulp eruit gaat zien en welke afspraken gemaakt worden. Deze worden opgenomen in het dossier als onderdeel van het leerlingvolgsysteem. De ouders hebben overigens altijd het recht het dossier van uw kind in te zien op school in overleg met groepsleerkracht en/of IB-er.

 

 Plusklas.

Aan het begin van het schooljaar worden de ouders van de leerlingen van de plusklas uitgenodigd. Kinderen worden in de plusklas geplaatst aan de hand van hun scores. Als leerlingen hoge A-scores halen worden ze besproken met de ib-er of zij in aanmerking komen voor de plusklas. Wanneer dit de wens is van zowel school, ouders als het kind dan wordt de stap gemaakt om het kind te plaatsen in de plusklas. Tijdens deze avond wordt informatie gegeven over de onderwerpen die in het betreffende schooljaar aan de orde komen. De groepen 3 t/m 5 komen op vrijdag van 09:00 – 10:00 uur samen, van 11:00 – 12:00 zullen de groepen 6 t/m 8 aan het werk gaan met de hoogbegaafdheidscoördinator.

 

De MR

Elke basisschool heeft een medezeggenschapsraad. De medezeggenschapsraad van ons telt totaal 8 gekozen leden, 2 leerkrachten (juf Ingrid en meester Moreno) en 6 ouders. Zij hebben adviesrecht en beslissingsrecht in zaken die de school betreffen. De directie is geen lid van de MR. Wel is de directeur als adviseur af en toe aanwezig en kan om advies of toelichting worden gevraagd. De MR vergadert één keer per acht weken. 

 

De OR

De Wet Medezeggenschap biedt de mogelijkheid tot het instellen van een ouderraad.

Een ouderraad heeft geen inspraak bevoegdheid zoals een medezeggenschapsraad. De oudervereniging is meer bedoeld om invulling te geven aan allerlei schoolactiviteiten. Wij hebben een ouderraad. Ze vergaderen één keer per acht weken en bestaat uit een aantal ouders en leerkrachten.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb