Missie en visie

Missie:  Het Mozaïek heeft als motto: Iedereen is verschillend en samen zijn we een geheel! We staan er als school voor dat iedere leerling zich als uniek individu mag ontwikkelen en dit leert te doen in samenwerking met de wereld om hen heen.

 

Visie: Een mozaïek bestaat uit allerlei mooie, gekleurde maar vooral verschillende stukjes. Ieder stukje heeft zijn eigen vorm maar daarmee ook zijn eigen taak te vervullen om ervoor te zorgen dat het mozaïek een geheel is. Als school zien wij het ook zo, wij willen leerlingen niet opvoeden tot één en dezelfde persoon maar willen ze juist stimuleren om zichzelf te ontwikkelen en te vormen tot wie ze zijn, in welke vorm of kleur dat dan ook is. We willen er als school aan bijdragen dat leerlingen hun eigen talenten ontdekken. Iedere leerling is uniek en iedere leerling heeft zijn eigen talenten. Als school zien wij het als een uitdaging om de leerlingen deze te laten ontdekken. Door middel van het talentenlokaal willen we bereiken dat de leerlingen alle ruimte krijgen om zichzelf te ontdekken. Het talentenlokaal biedt die ruimte en daarnaast ook de middelen om zoveel mogelijk mogelijkheden te onderzoeken met als doel dat uiteindelijk duidelijk wordt waar de talenten en passies van onze leerlingen liggen. Wij kiezen er daarom voor om met twee onderwijsassistenten en een talentenlokaalbeheerder extra handen in de school te hebben om zo elke leerling op de juiste manier te kunnen begeleiden.

 

 Zoals we al zeiden heeft ieder stukje, iedere vorm een eigen taak in het geheel van het mozaïek. Ook dat zien wij als school zo. Iedere leerling krijgt ten eerste van ons de verantwoordelijkheid om zichzelf te ontplooien, hun talent te zoeken, dat zien wij ook als taak van de leerling. Om dat unieke stukje te worden en zich daarvoor in te zetten. Daarnaast vinden wij dat ieder stukje de taak heeft om van het mozaïek een geheel te maken. Alle leerlingen zijn ook verantwoordelijk voor het geheel, ook dat zien wij als school als ons doel, om de leerlingen dat te leren. Dat betekent dat wij het als school belangrijk vinden om de leerlingen te leren om verantwoordelijkheid voor elkaar te dragen door samen te werken, elkaar te helpen, naar elkaar te luisteren en ook elkaar aan te vullen. Precies zoals de stukjes in een mozaïek ook doen. Als school gaan we daarvoor uit van de kernwaarden van openbaar passend onderwijs, die vertalen zich in onze school in waarden als ‘ieder leerling is welkom’, ‘we hebben respect voor elkaar’ en ‘iedere leerling levert zijn eigen bijdrage’ (Vereniging Openbaar Onderwijs, z.j.). Verder zien wij als school dat ICT een steeds grotere en daarmee ook belangrijkere rol gaat spelen in de samenleving. Omdat wij willen dat leerlingen zich optimaal ontplooien, is het belangrijk dat we hiermee rekening houden.

ICT speelt nu eenmaal, tegenwoordig bijna als vanzelfsprekend, een rol in het leven van onze leerlingen. Om die reden vinden wij het dan ook van belang om leerlingen deze vaardigheden mee te geven aan de kinderen. Dit zodat zij zich, op een prettige en verantwoorde manier en passend bij de huidige samenleving, kunnen vormen tot het unieke mozaïekstukje dat zij zijn. De ICT is daarnaast ook te zien als de lijm of het cement in het mozaïek. Omdat wij het als school zo belangrijk vinden, loopt het als een rode draad door ons curriculum heen. Zo worden onze methodes vooral aangeboden op de tablet of Chromebook en besteedden we aandacht aan 21e-eeuwse vaardigheden omtrent ICT-vaardigheden. Hiervoor gingen we er al kort op in dat wij als school willen dat leerlingen zich optimaal ontplooien, maar dan wel binnen de omgeving, zoals de huidige samenleving, waarin zij leven. De school is niet de enige plek in het leven van de leerlingen waarin de leerlingen worden opgevoed. Om die reden vinden wij het belangrijk om met verschillende partijen samen te werken, de ouders zijn daarbij bijv. heel belangrijk. We willen goed samenwerken zowel binnen als buiten de school, alles met doel om de leerlingen alle kansen te geven om zichzelf binnen hun mogelijkheden, zowel binnen als buiten de school, optimaal te ontwikkelen. Dit is terug te zien in de SchoolApp waardoor we ouders bij de school betrekken, maar bijvoorbeeld ook op de vrijdagmiddagen waarin de bovenbouw cursussen krijgen van partijen buiten de school.