Visie op Identiteit

Wanneer u denkt dat in het openbaar onderwijs geen aandacht is voor levensbeschouwing en identiteit, dan loopt u toch zo’n honderd jaar achter op de actualiteit. De afgelopen eeuw heeft er binnen het openbaar onderwijs een verschuiving plaatsgevonden van actief neutraal naar actief pluriform. Pluriform betekent zoiets als veelheid aan diversiteit. En dat is precies wat wij als school ook willen uitdragen in onze naam en door onze visie. Kenmerkend is dat openbaar onderwijs neutraal is en openstaat voor iedereen. Van levensbeschouwelijke passiviteit kan wettelijk gezien geen sprake zijn. Het openbaar onderwijs moet juist ruimte bieden aan godsdienstig en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs. Daarom komen er op onze school wekelijks externe docenten om christelijk en humanistisch onderwijs te geven.

 

Wij sluiten ons als school aan de zes kernpunten die het openbaar onderwijs in Nederland hanteert als het gaat om identiteit. (www.openbaaronderwijs.nu)

 

  1. Iedereen welkom

De openbare school staat open voor alle kinderen, ongeacht hun levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, afkomst, geslacht of seksuele geaardheid.

 

  1. Iedereen benoembaar

Benoembaarheid op de openbare school staat open voor iedereen, ongeacht hun levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, afkomst, geslacht of seksuele geaardheid.

 

  1. Wederzijds respect

De openbare school houdt rekening met en gaat uit van wederzijds respect voor de

levensbeschouwing of godsdienst van alle leerlingen, ouders en personeelsleden.

 

  1. Waarden en normen

De openbare school besteedt actief aandacht aan uiteenlopende levensbeschouwelijke,

godsdienstige en maatschappelijke waarden.

 

  1. Van en voor de samenleving

De openbare school is van en voor de samenleving en betrekt leerlingen, ouders en personeelsleden actief bij de besluitvorming over doelstellingen en werkomstandigheden en stemt af met externe betrokkenen en belanghebbenden.

 

  1. Levensbeschouwing en godsdienst

De openbare school biedt de mogelijkheid om levensbeschouwelijke vorming- of godsdienstonderwijs te volgen.

 

 Invulling

Onze school geeft aan de hand van deze kernwaarden invulling aan de eigen identiteit op een manier die bij onze leerlingen en hun omgeving past. Wanneer u onze school binnenloopt is duidelijk te zien dat iedereen welkom is en iedereen benoemd wordt. Wij kiezen er bewust voor om zowel voor leerkrachten als voor leerlingen geen onderscheid te maken als het gaat om o.a. levensovertuiging of afkomst. Dit sluit aan bij onze schoolnaam en visie. Iedereen mag anders zijn, maar samen vormen we één mooi en divers geheel.

Omdat wij wederzijds respect en gezamenlijke normen en waarden belangrijk vinden, werken wij met het programma van de Vreedzame school. Dit is een compleet programma voor het basisonderwijs. Hierin is aandacht voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Voor meer informatie kunt u kijken op www.vreedzameschool.nl

Wij zijn een school die kinderen niet alleen bewust willen maken van onderlinge verschillen, maar ook oog willen hebben voor de wereld om ons heen. Zo gaan de kleuters elk jaar kerstliederen zingen bij Verzorgingstehuis Sonnevanck. En de groepen 6,7 en 8 bezoeken elk jaar rond Pasen eenzame ouderen in het seniorencomplex De Bruggepoort. Daarnaast worden door het jaar heen nog aan diverse andere projecten gewerkt binnen de school.

Ook op school en in de klassen willen we aandacht hebben voor de verschillen in achtergrond, afkomst en godsdienst. Zo besteden we door het jaar heen in de klas aandacht aan verschillende belangrijke momenten uit de identiteit van de kinderen. Hierbij kunt u denken aan het suikerfeest, kerst, divali, soekot, chinees nieuwjaar en onafhankelijkheidsdag. De aandacht voor deze momenten door het jaar heen, helpt kinderen de verschillen bij elkaar te zien en te waarderen. Dit sluit helemaal aan bij de visie van onze school.

Wij kiezen er als school voor om oog te hebben voor de verschillende speciale momenten, dagen en feesten binnen de verschillende godsdiensten en culturen. Vaak zal hier vooral op klassikaal niveau aandacht aan besteed worden.