Visie op ICT.
In een maatschappij waarin digitale geletterdheid een steeds grotere rol gaat spelen, vinden wij als school dat we ook hierin moeten bijdragen. Daarbij geldt ook dat ICT-vaardigheden een onderdeel zijn van de 21e-eeuwse vaardigheden die wij onze leerlingen mee willen geven (Pijpers, 2017). Dit ten aanzien van ons doel om leerlingen zo goed en breed mogelijk voor te bereiden op de toekomst. Dit doen wij door ICT een prominente plek te geven in ons curriculum. Iedere leerling in groep 1 en 2 heeft een tablet tot zijn beschikking. In groep 3 wordt naar aanleiding van het lees- en schrijfproces de overgang gemaakt tot een google Chromebook. In de groepen 4 t/m 8 heeft iedere leerling beschikking tot een google Chromebook. Methodes en ook toetsen worden zoveel mogelijk via deze Chromebook aangeboden. Daarnaast heeft ieder lokaal de beschikking tot een digibord en bijbehorende beamer. Ook deze digiborden worden zoveel mogelijk gebruikt om methodes en andersoortige lessen vorm te geven.
Op verschillende manieren is het gebruik van ICT verweven in onze school. Zoals genoemd in onze visie, is het niet alleen verweven binnen de school maar ook daarbuiten. Zo is ervoor gezorgd dat er een community is voor ouders door middel van de SchoolApp (www.schoolapp.nu). Op die manier worden ouders op de hoogte gehouden van de activiteiten en worden zij direct betrokken bij de school. De ouders krijgen meer informatie via de app maar kunnen ook bijvoorbeeld foto’s bekijken van de activiteiten. Zo benadrukken wij als school het belang dat wij hechten aan ICT en betrekken wij daarnaast ouders nog bewuster bij onze onderwijspraktijk.
Op school werken bij ook met een weektaak (vanaf groep 4). Iedere dag is er tijd ingepland voor de leerlingen om aan hun weektaak te werken. Iedere week krijgt iedere leerling zijn weektaak online toegestuurd via de Chromebooks. De leerling houdt in zijn weektaak bij wat en hoe hij doet en wat hij al af heeft. Deze weektaak kan ten alle tijden ingekeken worden door de leerkracht.
Daarnaast vinden wij het van belang dat er ook buiten de methodes om wordt gewerkt. Methodes creëren hele afgebakende gebieden terwijl veel vakken juist verbintenis met elkaar hebben, denk alleen al aan het gebruik van taal tijdens de zaakvakken (Van Koeven, z.j.) Om die reden is er op de vrijdagmiddag voor de groepen 5 t/m 8 ruimte voor cursussen die aansluiten bij verschillende vakgebieden. Aan de hand van wat er leeft en waar vraag naar is wordt besloten welke cursus wanneer wordt aangeboden.
Op die manier willen wij ons onderwijs veel betekenisvoller maken om zo beter aan te sluiten bij de leerlingen (Van Koeven, z.j.).
Soms wordt een cursus voor alle leerlingen gegeven. Maar het kan ook zijn dat er op een middag meerdere cursussen gegeven worden. De leerlingen kunnen zich dan inschrijven bij de cursus die zij het meest interessant vinden. Cursussen kunnen bijvoorbeeld gaan over het ontwerpen van een recreatiegebied maar ook het uilenballen uitpluizen kan bijvoorbeeld een cursus zijn, het aanbod is wat dat betreft heel wisselend.
Ook bij deze cursussen wordt geprobeerd om ICT te integreren. Kinderen zijn digitaal namelijk heel actief en wij vinden het van belang om op die manier ons onderwijs ook aan te laten sluiten bij de 21e eeuw (Van Koeven, z.j.) In deze cursussen speelt dus ook digitale geletterdheid een rol. Tijdens de cursussen verwerken de leerlingen bijvoorbeeld de resultaten in Word of Excel en is er op dat moment aandacht voor de digitale vaardigheden die de leerlingen nodig hebben. Dat is onderdeel van de basisvaardigheden ICT die onderdeel zijn van de vier vaardigheden van digitale geletterdheid (Pijpers, 2017). Op die manier is er ook wat betreft digitale geletterdheid een leerlijn van groep 5 t/m groep 8.
Op Het Mozaïek vinden wij het belangrijk dat ICT op een prettige manier verweven is met de dagelijkse onderwijspraktijk. Wij zijn van mening dat op die manier ICT een goede aanvulling is op het onderwijsaanbod en een beter keuze is voor het milieu. Dit is vooral te zien in de papierbesparing die het gebruik van de Chromebooks oplevert. We willen daarmee onze leerlingen ook bewust maken van papierverspilling door hen bewust keuzes te laten maken in het wel of niet uitprinten van bestanden. Hier wordt bewust mee omgegaan, en hier wordt door de leerkrachten én leerlingen zorg voor gedragen. Daarnaast hebben de Chromebooks een lange accuduur waardoor deze niet constant opgeladen hoeven te worden, ook dit is beter voor het milieu (Kennisnet, 2015). Om het energie gebruik van o.a. het opladen van de Chromebooks te compenseren, hebben wij als school zonnepanelen op het dak van de school liggen. Op die manier produceren wij zoveel mogelijk onze eigen elektriciteit en is het gebruik van de Chromebooks geen verdere belasting van het elektriciteitsnet en daarmee van het milieu.
Op deze manier hopen we ons onderwijs een stukje efficiënter, beter, maar ook groener en milieuvriendelijker te maken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb