Legenda bij de plattegrond:

(de meeste onderdelen zijn beschreven in de plattegrond zelf)

Bruin = De werkplekken in de centrale hal

Rood = De grote boekenkasten

Roze = De leeshoek

Zwart = De kasten in het talentenlokaal, vol met allerlei materialen

 Het schoolontwerp

In het ontwerp is onze visie goed terug te zien. Al de klaslokalen zijn gecentreerd om het talentenlokaal in het hart van de school. Als school dragen wij het ontwikkelen van talenten een warm hart toe, om die reden hebben wij er dan ook voor gekozen om het talentenlokaal het hart van onze school te laten zijn.

 

 Het talentenlokaal

Het talentenlokaal is vanuit alle lokalen goed bereikbaar daardoor en wordt beheerd door de talentenlokaalbeheerder. Het talentenlokaal beschikt over kasten aan beide kanten van het lokaal. Deze kasten lopen van de grond tot het plafond en staan vol met materialen rondom alle verschillende ontwikkelingsgebieden en vakken. Afhankelijk van het doel waar het talentenlokaal voor gebruikt gaat worden, zijn er een heleboel materialen aanwezig. Zo zijn er materialen voor een laboratorium, voor een atelier, voor het verkleden, voor dans en noem maar op. Zoveel mogelijk talenten kunnen in het talentenlokaal tot uiting komen. Daarnaast is het talentenlokaal een multifunctionele ruimte. In het midden van het lokaal is het mogelijk om een podium op te bouwen waar kinderen een (toneel/drama/etc.) uitvoering kunnen opvoeren voor publiek. Ook is het mogelijk om op dit podium gemaakte (kunst)werken tentoon te stellen. Het talentenlokaal is voorzien van glas aan de buitenkant waardoor het mogelijk is om op het podium bepaalde werken tentoon te stellen die dan door de hele school gezien kunnen worden. Afhankelijk van wat er in het talentenlokaal gebeurt, kunnen deze ramen ook afgeschermd worden. Het podium is inklapbaar en staat ook niet permanent in het lokaal. Verder is te zien dat het lokaal in vier delen opsplitsbaar is door een handig mobiel afschermsysteem in het plafond. Ook dat maakt het lokaal erg bruikbaar. Meerdere groepen of kleinere groepjes kunnen er tegelijk aan het werk zijn en aan verschillende talenten werken. Ook wordt deze ruimte regelmatig gebruikt voor extra instructie door de remedial teacher, er wordt dan ook een deel van het lokaal opgesplitst om te kunnen gebruiken voor extra hulp voor bepaalde leerlingen. Op die manier komt onze visie terug in het talentenlokaal.

 

 Werkplekken

In de school zijn ook meerdere werkplekken gecreëerd in de centrale hal. De leerkrachten kunnen ervoor kiezen om individuele leerlingen of groepjes leerlingen hieraan te laten werken. Bijvoorbeeld als leerlingen even wat rust nodig hebben maar ook wanneer er samengewerkt moet worden. Deze plekken zijn ook goed geschikt voor leerlingen die bijvoorbeeld apart werk hebben omdat zij verrijkingsstof krijgen bij bepaalde vakken, zij kunnen dan buiten de klas zelfstandig aan het werk.

 

 Kleuters

Op de plattegrond is ook te zien dat de kleuters een eigen, rustige hoek hebben zodat zij er langzaamaan kunnen wennen dat zij nu ook onderdeel van deze school zijn. Zo is de overgang van de peuterspeelzaal hopelijk minder eng en spannend en hebben zij de mogelijkheid om op hun eigen tijd te leren wennen aan het schoolgebouw vanuit hun eigen veilige thuishaven. Verder beschikt dit deel van het gebouw ook over een speciale gymzaal alleen voor kleuters. Hiervoor zijn veel materialen aanwezig die bewaard worden in de opslag ernaast.

Daarnaast beschikken de kleuters over hun eigen speelplein, wederom om hen te laten wennen aan het idee van naar school gaan. Het speelplein beschikt over een leuke speeltuin en een goedgevulde zandbak, genoeg om je fantasie de vrije loop te laten gaan.

 

 

 

 

 Gymzaal

Aan de andere kant van het gebouw is de gymzaal voor de bovenbouw. Deze gymzaal voldoet aan de minimumeisen qua ruimte en is voorzien van twee kleedkamers. Ook voor deze gymzaal zijn veel materialen aanwezig, deze zijn opgeslagen in de ruimte die daarvoor aanwezig is.

 

 Boeken

Verder vinden wij als school, zoals eerder ook al genoemd, lezen erg van belang. Om die reden zijn er grote boekenkasten te vinden in de centrale hal. Deze kasten zijn voor alle groepen toegankelijk en zijn voorzien van boeken in alle niveaus en gericht op allerlei interesses. Door de samenwerking met de lokale bibliotheek verandert het aanbod telkens waardoor het nooit veroudert en altijd vol staat met de nieuwste en leukste boeken. Op die manier is er altijd wel een leuk en interessant boek te vinden voor een leerling. 

Verder is er een leeshoek gecreëerd. Dit is een plek die afwisselend gebruikt wordt door de groepen. Deze plek is voorzien van fijne banken en goed licht zodat lezen een nog aangenamere ervaring wordt. Door de combinatie van een goed boekenaanbod en een prettige leeshoek, hopen wij kinderen hun hele basisschooltijd te stimuleren om te gaan en blijven lezen.

 

 Ruimte rond de school

Buiten de school is ook veel te zien. De omgeving van de school en het schoolplein zijn namelijk ook ingericht met het oog op het ontwikkelen van talenten. Zo is het schoolplein voorzien van een (omheinde) natuurtuin. In deze tuin worden zoveel mogelijk aspecten van de natuur nagebootst. Er zijn vele soorten flora maar ook fauna aanwezig is. Zo is er een goed gevulde vijver. Heel leuk voor een les over waterbeestjes natuurlijk! De natuurtuin wordt gebruikt bij de cursussen op vrijdag maar ook wanneer dat aansluit bij een van de lessen die standaard gegeven worden. De leerkrachten proberen op die manier zoveel mogelijk praktijk terug te laten komen in hun lessen. De natuurtuin wordt zoveel mogelijk gebruikt en ingezet. Daarnaast is er ook een moestuin aansluitend bij de natuurtuin. De kinderen leren hoe groenten worden verbouwd en het hele (biologische) proces dat hierachter schuilt. Daarnaast leren zij ook een stukje verantwoordelijkheid omdat per week één groep verantwoordelijk is voor het bijhouden en verzorgen van de moestuin. De groenten die geoogst worden, worden vaak gebruikt in een cursus waarin koken centraal staat.

 

 Ontdektuin

Verder is te zien dat er ook een ontdektuin is. In de ontdektuin is, zoals de naam al zegt, veel te ontdekken, vooral op het gebied van wetenschap en techniek. De ontdektuin staat vol met materialen om allerlei proefjes mee te doen. Zo kunnen er bellen worden geblazen, een muurtje worden gemetseld, maar staat er bijvoorbeeld ook een vuurkorf. Afhankelijk van de behoeften worden de materialen aangevuld in de ontdektuin. De ontdektuin wordt, net als de natuurtuin, vaak gebruikt bij het geven van de cursussen en bij het geven van andere lessen.

 

 Zonnepanelen

Wat niet te zien is op de plattegrond, maar wat wel belangrijk is om te melden, is dat de school op het dak voorzien is van zonnepanelen. Zoals vermeld wordt in de visie op ICT, hechten wij als school veel waarde aan ICT en specifiek aan het gebruik van tablets en Chromebooks in de klas. Ondanks dat onze tablets en Chromebooks een lange accuduur hebben, vragen deze tablets en Chromebooks natuurlijk wel stroom bij het opladen. Omdat wij aan onze leerlingen willen leren dat wij het belangrijk vinden om verantwoordelijk met het milieu om te gaan, hebben wij er als school voor gekozen om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Op die manier hopen wij het stroomverbruik van, o.a., de tablets en Chromebooks te compenseren.

 

 Bewegingsruimte

Als laatste is te zien dat er natuurlijk ook ruimte is voor bewegen. Het Mozaïek beschikt over een groot plein met veel mogelijkheden. Zo is er een sportveld die bruikbaar is voor verschillende sporten, voetbal blijft favoriet. En er is een speeltuin met verschillende speeltoestellen waarvan gebruik gemaakt kan worden. 

 

Algemeen

Qua opzet is de school vrij ruim, we willen de kinderen letterlijk de ruimte geven om hun talenten te ontwikkelen. We vinden het ook prettig als leerlingen voelen dat ze die ruimte krijgen. De hele omgeving van de school is erop gebaseerd om kinderen te prikkelen om ook daadwerkelijk hun talenten te gaan ontdekken en ontwikkelen. Het talentenlokaal, maar ook de natuurtuin en ontdektuin, zijn hier goede voorbeelden van. Verder vinden we het ook belangrijk dat het concept van ‘Het Mozaïek’ terug te zien is in de vormgeving. Zo heeft iedere groep/lokaal een eigen kleur. Deze lopen op van een lichte kleur in de onderbouw naar steeds donkerder. De groepen zijn ook op zo’n manier ingedeeld dat het verloop van groepen heel duidelijk naar voren komt. We willen op die manier de ontwikkeling heel zichtbaar maken voor de leerlingen. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om met verschillende kleuren te werken omdat een mozaïek ook verschillende kleuren heeft. De kleuren, vooral de tinten, zijn zorgvuldig gekozen zodat ze verschillend zijn en toch bij elkaar passen. Op die manier ondersteunt de vormgeving ook de visie van de school en is dat letterlijk terug te zien.