
Groepsindeling
Bij het indelen van de groepen is zoveel mogelijk rekening gehouden met de samenstelling. Wij letten hierbij op evenwicht in de groepen en de sociale verhoudingen.
Organigram

Leerling populatie
De wet op het primair onderwijs geeft ouders/verzorgers de mogelijkheid om zelf een school te kiezen. De meeste leerlingen van onze school komen uit Harderwijk. Daarnaast komen er ook leerlingen uit andere wijken/dorpen naar onze school (bv. Hierden). De kinderen komen uit gemiddelde en hogere sociale lagen van de bevolking. Het aantal ingeschreven leerlingen op 4 september 2017 was 185. Het aantal leerlingen is vergeleken met vorige jaren iets toegenomen. Met name in de groepen 1 en 2 hebben we nieuwe leerlingen mogen begroeten. De meeste vierjarigen die worden ingeschreven hebben op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf gezeten. We signaleren dat het aantal aanmeldingen van vierjarigen in de kleuterbouw enigszins toeneemt. Het is opvallend dat veel kinderen van oud-leerlingen bij onze school worden/zijn ingeschreven. Dat geeft aan dat zij, de ouders, het naar hun zin hebben gehad op onze school en daar met vertrouwen hun kind plaatsen. De leerling-populatie vormt een reële afspiegeling van de schoolomgeving en het voedingsgebied van de school.
OBS Het Mozaïek heeft 8 jaarklassen, verdeeld over 7 klassen. De onderbouw bestaat uit de groepen 1/2 (29 leerlingen leerlingen) en 3 (30 leerlingen). De middenbouw bestaat uit groepen 4 (30 leerlingen), 5 (28 leerlingen) en 6 (32 leerlingen). De bovenbouw wordt gevormd door de groepen 7 (29 leerlingen) en 8 (31 leerlingen).
De plaatsing en indeling van de groepen is afhankelijk van het aantal kinderen en het personeel. Combinatieklassen worden zoveel mogelijk vermeden, maar wanneer er een te grote ongelijkheid in het aantal leerlingen per groep gaat optreden kan een combinatieklas worden overwogen. Op dit moment is de toestroom groot genoeg om combinatieklassen te vermijden.
Afspraken en regels
Schooltijden
De kinderen kunnen ’s ochtends vanaf 8.20 de school binnenkomen. Ook ouders zijn dan welkom om even iets aan de leerkracht mee te delen of om een afspraak te maken. De lessen starten om 8.30.
In de ochtend hebben de kinderen vanaf 10.15 een kwartier pauze.
’s Middags mogen de kinderen van 13.05 weer binnenkomen. De lessen starten dan om 13.15.
Groep 1 t/m 4
Maandag – Dinsdag – Donderdag
Ochtend 8.30 – 12.00 uur
Middag 8.30 – 12.00 uur
Woensdag en Vrijdag
Ochtend 8.30 – 12.30 uur
Middag Vrij
Groep 5 t/m 8
Maandag – Dinsdag – Donderdag - Vrijdag
Ochtend 8.30 – 12.00 uur
Middag 13.15 – 15.15 uur
Woensdag
Ochtend 8.30 – 12.30 uur
Overblijven
Tussen de middag is er de mogelijkheid om over te blijven. Dit wordt geregeld door de organisatie van Brood en Spelen en loopt buiten de school om. Indien noodzakelijk vindt er wel overleg plaats tussen de school en de overblijforganisatie.
Rooster
In elke klas hangt een rooster. Hierop staan ook de vaste momenten waarop de kinderen taaktijd krijgen. Op deze momenten bepalen de kinderen zelf welk werk ze gaan doen. De weektaken worden op clusterniveau gemaakt. De leerlingen zijn per vak geclusterd en op die manier wordt er een weektaak opgesteld voor iedere leerling.
In de schema’s hieronder kunt u zien hoeveel uren wij per week aan een vak besteden.

Groepen 5 t/m 8
De kinderen uit deze groepen gaan langer naar school. Deze kinderen hebben een week van 26 schooluren. De kinderen uit de bovenbouw maken minimaal 1000 uren per schooljaar.
Onder het werken aan kennisgebieden vallen de volgende vakken:
- Aardrijkskunde - Geschiedenis - Natuur
- Wetenschap - Techniek - Verkeer
- Burgerschap - Geestelijke stromingen
Onder het werken aan expressie vallen de volgende vakken:
- Tekenen - Muziek - Handvaardigheid
Vrijdagmiddag
Op de vrijdagmiddagen worden regelmatig cursussen aangeboden. De leerlingen van de groepen 5 t/m 8 kunnen zich inschrijven voor een cursus. Het aanbod wordt regelmatig afgewisseld en kan variëren van schilderen tot uilenballen uitpluizen. De cursussen kunnen worden gegeven door leerkrachten, ouders of mensen van buitenaf.
Praktische zaken
Vergaderingen
De dinsdagmiddag is de vaste vergadermiddag voor het team. Tijdens deze middagen vergaderen de leerkrachten in wisselende samenstellingen. De volgende vergaderingen vinden regelmatig plaats:
* Onderbouw/bovenbouw - 1x per twee maanden
* Algemene teamvergadering - 1x per kwartaal
Onder deze twee vergaderingen vallen ook de genoemde ‘extra aandachtsgebieden’ als kunst, taal en rekenen. Verder vinden de leerling besprekingen hier ook plaats. In de algemene teamvergadering is er ook ruimte voor het bespreken van de trendanalyse.
* Ouderraad (OR) - 1x per acht weken
* Medezeggenschapsraad (MR) - 1x per acht weken
Beide vergaderingen vinden in ieder geval in de avond plaats. Het streven is vast te houden aan een donderdagavond.
* Groepsbespreking - Start van het jaar
- Na iedere Cito-afname
De groepsbespreking vindt plaat met de leerkracht(en) van de betreffende groep en de betrokken Intern Begeleider.
Externe partners

Schoolorganisatie en taakverdeling.
Onze schoolorganisatie is in verschillende functies en taken georganiseerd. De taakomschrijving en contact personen vind u hieronder.
Directeur
De directeur heeft de algehele leiding over de school. Hij/zij beslist over/bij de aansturing van het onderwijs en de leerling zorg, de beleidsontwikkeling en bij het leidinggeven. De aanpak en het beleid zijn vastgelegd in de wet en het schoolstatuut.
Locatieleider
De locatieleider heeft leiding over een vestiging van een school of een scholengemeenschap.
Adjunct-directeur
De adjunct-directeur vervangt zo nodig de directeur. Hij/zij verricht beleids- en bedrijfsvoering ondersteunende werkzaamheden. Hij/zij regelt praktische zaken in onderwijsondersteuning, stelt de begroting op, verzorgt interne en externe communicatie en andere organisatorische klussen, geeft les en doet aan leerlingbegeleiding. Hij/zij heeft vaak ook één of meerdere beleidsterreinen onder zijn/haar hoede.
Intern begeleider
De intern begeleider is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg en heeft coördinerende en begeleidende taken. Hij/zij helpt leerkrachten en ouders met hulpvragen over kinderen. Hij/zij voert ook gesprekken met ouders en leerkracht over het kind.
Remedial teacher
De remedial teacher geeft extra hulp en uitleg aan kinderen met leermoeilijkheden of problemen als faalangst. De remedial teacher zal proberen een beeld te krijgen van het probleem. Dit doet hij/zij aan de hand van een gesprek, toetsen en/of observaties. Vervolgens stelt hij/zij een handelingsplan op met doelen waar hij/zij samen met de leerling de komende periode aan gaat werken.
Onderwijsassistent
Een onderwijsassistent is een medewerker in het onderwijs, die ondersteunende taken verricht.
Talentlokaalbeheerder
De talentlokaalbeheerder is verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in het talentlokaal. De beheerder is altijd aanwezig om leerlingen te begeleiden, zorgt dat materialen aanwezig zijn en werken. Ook zorgt hij dat het lokaal netjes blijft en begeleidt de leerlingen bij het zelfstandig werken.
Huismeester
De huismeester is verantwoordelijk voor alles in en om het schoolgebouw.
Administratie
De administratieve kracht verzorgt alle administratieve taken binnen de school.
Vakdocent
Vakdocenten worden door de school aangetrokken om vakspecifiek onderwijs te geven.
Hierbij kunt u denken aan gym, godsdienst en humanistisch onderwijs.
Coördinator onderbouw/bovenbouw
De leerkracht die belast is met de coördinatie van de onderbouw/bovenbouw, geeft leiding aan de leerkrachten uit die bouw.
Stagecoördinator
De stagecoördinator coördineert alle stages die gelopen worden binnen de school.
ICT-coördinator
De ICT-coördinator coördineert alles wat met ICT te maken heeft op school.
Overige begrippen:
Pesten: Speciale aandacht rond het voorkomen en bestrijden van pestgedrag.
Begaafdheid: Speciale aandacht voor anders begaafde, meer begaafde en hoogbegaafde kinderen.
Dyslexie: Speciale aandacht voor moeite met lezen, schrijven en spellen.
Dyscalculie: Speciale aandacht voor moeite met rekenen en wiskunde.
Kunstvakken: Speciale aandacht voor kunstvakken
MR Medezeggenschapsraad): Raad die bestaat uit personeelsleden en ouders. De MR. praat met het schoolbestuur bijvoorbeeld over de begroting van de school. De MR is op de hoogte van de hoofdlijnen van het onderwijsbeleid en hoe de school ervoor staat. De MR heeft instemmingsrecht als het gaat om o.a. de doelstellingen van de school. De MR heeft ook het recht om het bestuur te adviseren over de hoofdlijnen van de begroting en over de aanstelling of het ontslag van de schoolleiding, over nieuwbouw en andere onderwerpen.
OV (Ouder Vereniging): Ouders in de ouder vereniging houden zich meestal bezig met het organiseren van activiteiten. Soms buigen ze zich ook over beleidszaken die vooral voor ouders en leerlingen belangrijk zijn. (bv. Schoolreis, schooltuin, vieringen etc.)
BHV (Bedrijfshulpverlening): BHV’ers zijn werknemers die zijn opgeleid om hulp te verlenen bij incidenten op school. Ze zorgen ervoor dat letsel en schade zoveel mogelijk worden voorkomen en beperkt.
Ons team
Gea Kamphuis geakamphuis@hetmozaiek.nl Directrice en locatieleider
Jacqueline Veerman jacquelineveerman@hetmozaiek.nl Adjunct directeur
Cor van Dalen corvandalen@hetmozaiek.nl Groep 1/2 (Ma-Di)
Astrid Wens astridwens@hetmozaiek.nl Groep 1/2 (Wo-Do-Vr)
Ingrid Rekers ingridrekers@hetmozaiek.nl Groep 3 (Ma-Di-Wo)
Sandra Dam sandradam@hetmozaiek.nl Groep 3 (Do-Vr)
Ester Rekers esterrekers@hetmozaiek.nl Groep 4
Mieke Hoiting miekehoiting@hetmozaiek.nl Groep 5
Jacqueline Veerman jacquelineveerman@hetmozaiek.nl Groep 6 (Ma-Di)
Mark Huisman markhuisman@hetmozaiek.nl Groep 6 (Wo-Do-Vr)
Moreno van Essen morenovanessen@hetmozaiek.nl Groep 7
Ab Visser abvisser@hetmozaiek.nl Groep 8 (Ma-Di-Wo-Do)
Chantal Baan chantalbaan@hetmoziek.nl Groep 8 (Vr)
Kyra Meurs kyrameurs@hetmozaiek.nl Intern Begeleider Groep 1-4
Fleur Bosman fleurbosman@hetmozaiek.nl Intern Begeleider Groep 5-8
Jennifer van Kampen jennifervankampen@hetmozaiek.nl Remedial teacher
Simon Westduin simonwestduin@hetmoziek.nl Talentenlokaalbeheerder
Marieke Hekstra mariekehekstra@hetmozaiek.nl Onderwijsassistent (Ma-Di-Wo-Do)
Jens de Vries jensdevries@hetmoziek.nl Onderwijsassistent (Di-Wo-Do-Vr)
Jouri van de Berg jourivandeberg@hetmozaiek.nl Huismeester
Laura Jansen laurajansen@hetmozaiek.nl Administratie
Bertjan Vaartjes bertjanvaartjes@hetmozaiek.nl Vakdocent gym groep 3-8
Simone Baars simonebaars@hetmozaiek.nl Vakdocent Godsdienstonderwijs
Pim Dekker pimdekker@hetmoziek.nl Vakdocent Humanistische vorming
Verdeling van extra taken:
Coördinatie Medezeggenschapsraad (MR)
Coördinator Onderbouw: Cor van Dalen 1. Jennifer van Kampen
Coördinator Bovenbouw: Mark Huisman 2. Jens de Vries
Coördinator Stage: Jacqueline Veerman 3. Mark Huisman
Coördinator ICT : Ab Visser
Aandachtsgebieden Ouderraad (OR)
Talentenlokaal: Simon Westduin 1. Ester Rekers
Pesten: Chantal Baan 2. Moreno van Essen
Begaafdheid: Kyra Meurs
Rekenen/dyscalculie: Fleur Bosman Bedrijfshulpverlening (BHV)
Taal/Dyslexie: Mieke Hoiting 1. Ingrid Rekers (Ma-Di)
Kunstvakken: Sandra Dam 2. Astrid Wens (Wo-Do-Vr)
Leesboeken: Marieke Hekstra 3. Jouri van de Berg
Maak jouw eigen website met JouwWeb